خرید کتاب نهج البلاغه نفیس جعبه دار چرمی جلدبرجسته
انتشارات دانشیاران مرکز تخصصی چاپ و نشر نهج البلاغه 09201383718
نَهجُ البَلاغه برگزیدهای از گفتهها، نامهها و نوشتههای حکیمانه امیرالمومنین(ع) است که سید رضی در اواخر قرن چهارم هجری قمری آنها را جمعآوری کرد. این کتاب به دلیل محتوی غنی و بلاغتش، به «اخ القرآن» (برادر قرآن) نامگذاری شده است. برخی از ادیبان عرب، فصاحت و بلاغت نهجالبلاغه را ستودهاند. این کتاب در سه قسمت خطبهها، نامهها، کلمات قصار دسته بندی شده است. امام در بسیاری از خطبهها، مردم را به انجام دستورات الهی و ترک محرمات دعوت کرده و در بخشی از نامهها که خطاب به فرمانداران است، آنها را به رعایت حق مردم سفارش کرده است.
نهجالبلاغه به ۱۸ زبان ترجمه شده است. شرحها و مستدرکات متعددی نیز در مورد نهجالبلاغه نوشته شده که برخی تعداد آنها تا حدود ۳۰۰ عنوان بیان کردهاند.
عدالت از نگاه نهج البلاغه:
علی علیه السلام میفرماید: «العدل یضع الامور فی مواضعها.» یعنی عدل، جریانها را در مجرای طبیعی خود قرار میدهد. عدالت این است. که استحقاقهای طبیعی و واقعی را در نظر گرفته. و به هرکس مطابق با استعدادهایش و لیاقتش کاری ارائه گردد. جای دیگر علی علیهالسلام میفرماید: «عدالت، قانونی است عام و مدیر و مدبری است کلی و شامل که همه اجتماع را در برمی گیرد و بزرگراهی است که همه باید از آن بروند.» (حکمت 437) از نظر علی علیه السلام آن اصلی که میتواند تعادل جامعه را حفظ کند و همه را راضی نگه دارد و به پیکر اجتماع، سلامت عطا کند و به روح اجتماع آرامش بدهد عدالت است. عدالت بزرگراهی است عمومی که همه را میتواند در خود بگنجاند و بدون مشکلی عبور دهد. اما ظلم و جور، کوره راهی است که حتی فرد ستمگر را به مقصد نمی رساند.
مفهوم عدالت
علی علیه السلام میفرماید: همانا در عدالت گنجایشی خاص است، عدالت میتواند همه را در برگیرد و در خود جای دهد و آن کس که بیمار است اندامش آماس کرده در عدالت نمیگنجد، باید بداند که جایگاه ظلم و جور، تنگتر است» (خطبه 15) یعنی عدالت چیزی است که میتوان به آن به عنوان یک رمز، ایمان داشت و به حدود آن راضی و قانع بود. او عدالت را یک تکلیف و وظیفه الهی بلکه یک ناموس الهی میداند. هرگز راضی نیست که یک مسلمان آگاه به تعلیمات اسلامی، تماشاچی صحنههای تبعیض و بیعدالتی باشد. (سیری در نهج البلاغه؛ مرتضی مطهری)
شاخصههای عدالت در نهج البلاغه:
امیرالمومنین (ع) در بخش دیگری از سخنان خود در جاهای مختلف نهج البلاغه در مورد عدل و خصوصیات آن سخنان مهم و پرمحتوایی دارد. امام(ع) در جایی میفرماید: «فان فی العدل سعه و من ضاق علیه العدل فالجور علیه اضیق) (عدل همواره موجب گشایش و رفع فشارها و حل مشکلات میشود و هرکس که از اجرای عدالت احساس فشار و سختی میکند یقیناً ظلم و جور فشار و سختی بیشتری برای او به همراه خواهد داشت). اجرای عدالت و گسترش عدل در جامعه، همواره موجب رفع فشارهای اجتماعی، گسترش و گشایش در همه زمینههای اجتماعی و اقتصادی، ایجاد رونق خواهد شد.
عدالت حاکم
حاکم باید گوشی شنوا برای حرف حق و پیشنهادها و برنامههای عدالتخواهانه داشته باشد. او باید اعتقاد قلبی به این داشته باشد که حق و عدالت موجب نجات فرد و جامعه میگردد، چون اگر چنین اعتقادی نداشته باشد، اجرای عدالت بر وی سخت و گران خواهد بود. امام (ع) در ادامه همین خطبه (خطبه 216) میفرماید:
«فالحق اوسع الشیاء فی التواصف و اضیقها فی التناصف»
(حق و عدالت در مقام شرح و توصیف امری فراگیر است ولی در مقام عمل امری بسیار محدود است).
خرید کتاب نهج البلاغه نفیس جعبه دار چرمی جلدبرجسته
انتشارات دانشیاران مرکز تخصصی چاپ و نشر نهج البلاغه 09201383718