هدف از نوشتن کتاب
یکی از سوالات مهم قبل از نوشتن کتاب آن است که هدف از نوشتن کتاب چیست. در زنجیره محصولات، کتاب میتواند جزو محصولات ارزان شما باشد. حتی میتواند محصولی رایگان باشد! یک استراتژی بسیار عالی این است که به کتاب بهعنوان محصولی برای ایجاد سود نگاه نکنیم! اگر تعداد زیادی از کتابمان را حتی با قیمت تمام شده بفروشیم، مسیر تبدیل شدن به مدرس مرجع را با سرعت بسیار بیشتری طی خواهیم کرد. کسانی که با خواندن کتاب، به آموزشهای ما علاقهمند میشوند، خیلی راحت حاضر میشوند مبالغ بسیار بیشتری بپردازند و از آموزشهای تخصصیتر ما استفاده کنند.
حتی میتوانید در خود کتاب، تبلیغ محصولات دیگر را انجام دهید و مثلا توصیه کنید یک ویدیوی آموزشی را تهیه کنند. به این ترتیب کتاب ابزاری عالی برای بازاریابی آن فیلم آموزشی خواهد بود. پس یکی از قویترین استراتژیها این است که کتاب را با سود بسیار ناچیزی بفروشید و از آن بهعنوان ابزاری برای بازاریابی محصولات و خدمات گرانتر استفاده کنید.
مراحل نوشتن کتاب توسط نویسنده
امیدوارم با توضیحاتی که دادم انگیزه کافی ایجاد شده باشد تا پروژه نوشتن کتابتان را هرچه زودتر شروع کنید. در پاسخ این سوال که چگونه کتاب بنویسیم ، برای نوشتن و انتشار کتاب باید کارهایی انجام شود.
بخشی از کارها را شما بهعنوان نویسنده انجام میدهید و برخی دیگر را ناشر شما. البته خودتان میتوانید هم ناشر باشید و هم مولف؛ ولی شاید برای شروع، گزینه راحتتر این باشد که فقط بر نوشتن تمرکز کنید و انتشار کتاب را به یک ناشر واگذار کنید.
چهار مرحله از کار باید توسط شما یا تیمتان انجام شود، قبل از اینکه کتاب به ناشر تحویل داده شود.
1. نوشتن متن کتاب
بهتر است نوشتن متن را با تایپ در نرمافزار ورد انجام دهید. کل کتاب را در یک فایل ننویسید. برای هر فصل یک فایل جدید ورد باز کنید و مطالب آن فصل را بنویسید. یک فایل را هم به صفحات اولیه کتاب و فهرست و مقدمه اختصاص بدهید. هنگام نوشتن کتاب بهتر است بر جزئیات و اشتباهات نگارشی و … کمتر تمرکز کنید چون سرعت نوشتن را کاهش میدهد. بعدا میتوان این موارد را تصحیح کرد.
2. ویرایش
بعد از نوشتن متن، نوبت ویرایش است. ویرایش کاری تخصصی است. باید نکات لازم را یاد بگیرید یا این کار را به یک ویراستار حرفهای محول کنید. در این مرحله، جملات سادهتر و قابلفهمتر میشوند. همچنین اشتباهات املایی، نگارشی، نقطهگذاری و … تصحیح میشود.
البته توجه کنید که پس از تصحیح متن توسط نرمافزار لازم است ویرایش بیشتری انجام شود. این نرمافزار بخش عمدهای از کار ویرایش را انجام میدهد، ولی در هر صورت متن باید توسط شما یا یک متخصص، نهایی شود.
3. صفحهآرایی
مرحله بعدی صفحهآرایی کتاب است. منظور از صفحهآرایی تبدیل کردن متن به قالب کتاب است. در صفحهآرایی دقیقا نسخه نهایی قابل چاپ را درست میکنیم. ابعاد کتاب را تعریف میکنیم. شماره صفحات و عکسها را اضافه میکنیم و کارهای دیگری که کتاب را آماده چاپ میسازد.
صفحهآرایی را میتوان با نرمافزار ورد انجام داد، ولی افراد حرفهای از نرمافزار Adobe InDesign استفاده میکنند.
نکات ریزی وجود دارد که باید هنگام صفحهآرایی رعایت شود؛ مثلا بهتر است اولین صفحه هر فصل در صفحات فرد قرار گیرد. همچنین اولین سطر یک صفحه نباید نصفه باشد. فاصله عمودی خطوط هم مهم است و در زیبایی متن بسیار اهمیت دارد.
در نهایت از کتاب با فرمت پیدیاف خروجی گرفته میشود. این خروجی فایلی است که برای چاپ کتاب در چاپخانه استفاده خواهد شد.
4. طراحی جلد
طراحی جلد معمولا با نرمافزار فتوشاپ انجام میشود. جلد کتاب سه قسمت دارد. جلد، عطف و پشت جلد. منظور از عطف قسمتی از جلد است که جلد و پشت جلد را به هم متصل میکند. چون ضخامت کتابها متفاوت است، ضخامت عطف با توجه به تعداد صفحات تعیین میشود. در طراحی جلد معمولا یک فایل مسطح طراحی میشود که جلد، عطف و پشت جلد روی آن قرار دارد.
برخی از ناشران شاید خودشان کارهای ویرایش، صفحهآرایی و طراحی جلد را بهعهده بگیرند. آنها اغلب معیارهای مشخصی دارند که باید در طراحی جلد و صفحهآرایی رعایت شود.
پس باید یک تصمیم مهم بگیرید. آیا میخواهید سلیقههای شما دقیقا اعمال شود؟ یا ناشر طراحی جلد و صفحهآرایی را با معیارهای خودش انجام دهد؟ من ترجیح میدهم تمام مراحلی که گفتم توسط خودمان انجام شود.
پس از انجام مراحلی که توضیح دادم، فایل پیدیاف نهایی کتاب را همراه فایل فتوشاپ جلد به ناشر تحویل میدهید تا کارهای بعدی را انجام دهد. ناشر شما 4 کار مهم انجام میدهد.
مراحل تولید کتاب توسط ناشر
1. ثبت در کتابخانه ملی
اولین کار ناشر ثبت کتاب شما در کتابخانه ملی ایران است. هر کتابی در جهان یک کد یا شماره استاندارد دارد که شابک نامیده میشود. قبلا ناشر به شما یک شماره «شابک» داده است و این شماره را در صفحات ابتدایی کتاب در بخش شناسنامه کتاب درج کردهاید
ثبت کتاب در کتابخانه ملی که توسط ناشر انجام میشود، فرایندی آنلاین است و در سایت کتابخانه ملی با آدرس nlai.ir انجام میشود. هنگام ثبت کتاب اطلاعات نویسنده هم ثبت میشود، اطلاعاتی مانند سال تولد، کد ملی و …
2. تایید وزارت ارشاد
پس از ثبت کتاب توسط کتابخانه ملی، نسخه نهایی کتاب برای وزارت ارشاد ارسال میشود تا بررسی شود. این فرایند هم با توجه به محتوای کتاب شاید تا چند هفته طول بکشد. پس از اینکه کتاب توسط وزارت ارشاد تایید شد، دیگر نباید کوچکترین تغییری در محتوای آن ایجاد کنید. اکنون ناشر میتواند با مجوزی که از وزارت ارشاد گرفته کتابتان را برای چاپ به چاپخانه تحویل بدهد.
3. چاپ کتاب
چاپخانهها فقط زمانی حق دارند کتاب را چاپ کنند که مجوز وزارت ارشاد آن صادر شده باشد. تیراژ کتاب در قیمت تمام شده کتاب بسیار موثر است. البته امکان چاپ دیجیتال هم وجود دارد و میتوان کتاب را حتی با تیراژ 10 عدد چاپ کرد؛ ولی یادتان باشد شما میخواهید مدرس مرجع شوید! پس از همین الان سعی کنید کتاب را به تعداد کافی چاپ کنید.
چاپ کتاب حدود یک هفته تا ده روز طول میکشد. البته چاپ احتمالا در یک یا دو روز انجام میشود؛ ولی برای صحافی کتابها به چند روز زمان نیاز است.
4. اعلام وصول
مرحله آخر کار که توسط ناشر انجام میشود «اعلام وصول» کتاب است. در این قدم کتاب چاپشده برای وزارت ارشاد ارسال میشود. همینطور معمولا تیراژ کتاب بررسی میشود که با تعداد اعلامشده در کتاب مطابقت داشته باشد. پس از طی شدن این مرحله کتاب شما میتواند عرضه شود تا فروش آغاز شود.